Sesungguhnya Rasulullah SAW suka memakan daging, terutama bahagian lengan dari daging seekor kambing.
Abu Hurairah r.a. berkata:
“Suatu
ketika dihidangkan ke hadapan Rasulullah SAW semangkuk bubur dan
daging. Maka beliau mengambil bahagian lengan (dari daging tersebut),
dan bahagian itulah yang paling disenangi oleh Nabi Muhammad SAW.” (HR
Muslim)
Anas bin Malik r.a. juga menyatakan “Rasulullah SAW menyukai sup.” (HR Ahmad)
Daging
merupakan makanan yang sangat penting bagi manusia sepanjang zaman,
baik di dunia mahupun akhirat. Allah SWT menjelaskan dalam Al-Quran
bahawa daging termasuk makanan penghuni syurga :
“Dan Kami telah persiapkan bagi mereka dengan buah-buahan dan daging yang mereka sukai.” (Ath-Thur [52] 22)
Para ulama terdahulu memberikan pendapat tentang keutamaan mengambil daging.
Di antaranya :
1. Qadhi Iyadh berkata, “Rasulullah
SAW gemar mengambil daging bahagian lengan disebabkan oleh
kematangannya, aroma yang wangi, rasa yang lazat, manis dan jauh dari
tempat-tempat yang berbahaya.”
·
2. Muhammad bin Wasi’ berkata, “Daging dapat menambahkan kekuatan penglihatan.”
·
3. Imam Az Zuhri berkata, “Memakan daging akan menambah tujuh puluh kekuatan (tenaga).”
·
4. Ali bin Abi Thalib berkata, “Makanlah
daging, sesungguhnya daging dapat membuat warna menjadi jernih, membuat
perut menjadi lapar dan dapat memperbaiki akhlak.”
Ummu
Salamah R.Aa meriwayatkan maksudnya: " Ummu Salamah menghidangkan
potongan daging kambing panggang kepada Rasulullah SAW. Beliau
memakannya lalu melaksanakan solat tanpa berwuduk lagi" Riwayat Tirmidzi
dan Nasa'i.
BAGAIMANA NAK MAKAN KAMBING ?
Daging kambing baik untuk kesihatan jantung
KUALA LUMPUR - Entah mengapa ramai kalangan kita memilih untuk menolak
sajian daging kambing yang sering dipersalahkan sebagai penyebab masalah
kolestrol dan darah tinggi yang kemudian membawa kepada penyakit
jantung.
S: Kenapa Nabi Saw suka makan kambing
tetapi orang kita mengatakan kambing berkolesterol tinggi?
J: Sebenarnya, kandungan kolesterol
dalam kambing adalah yang paling rendah, berbanding lembu atau ayam
sekalipun. Walaupun, kandungan kolesterolnya rendah, jika kita makan
banyak, akan tetap memudaratkan. Nabi SAW makan sedikit saja
berbanding kita. Nabi menganjurkan agar kita makan cuma 1/3 bahagian
perut, 1/3 lagi simpan untuk air dan 1/3 lagi untuk udara. Jika makan
kambing, Nabi juga meneutralkannya kembali dengan cuka atau benda
masam. Orang kita bila tengok lemon diletak pada gelas, kita buang.
Tetapi sebenarnya lemon itu perlu dimakan kerana bersifat neutral
dengan makanan bakar atau berminyak yang dimakan. Nabi SAW juga
sangat aktif orangnya, pedangnya begitu berat untuk diangkat.
Perbezaan Kambing Dengan Biri Biri
Monday, January 2nd, 2012
PERBEZAAN KAMBING & BIRI BIRI (BEBIRI)
Kambing (goat) dan biri-biri atau bebiri (sheep) pada dasarnya adalah
haiwan ternakan yang berbeza. Kambing adalah kambing dan biri-biri
adalah dari jenis kibas. Bentuk fizikal dan genetik (DNA) kedua-dua
haiwan ini juga berbeza walaupun rupanya hampir sama.
Justeru, kalau makan nasi beriani di kedai mamak jangan sampai kita
tertipu. Pada kebiasaannya di kedai mamak “nasi beriani kambing” adalah
sebenarnya “nasi beriani bebiri” daripada daging bebiri yang ternyata
harganya lebih murah dan banyak lemak serta mempunyai kadar kolesterol
yang sangat tinggi berbanding dengan daging kambing seperti Boer yang
mempunyai kadar kolesterol yang lebih rendah dari bebiri dan juga ayam.
Tetapi harga “nasi beriani kononnya beriani daging kambing” ini
harganya sangat mahal sepinggan (mengikut harga daging kambing di
pasaran). Bagaimana pula dengan “lamb chop”, pernah tak kita memeriksa
daging apa yang digunakan oleh restoran-restoran yang menjual makanan
barat (western food) ini. Daging kambing atau bebiri yang digunakan.?
Kalau “lamb” tentulah ia daging bebiri tetapi kalau daging kambing yang
digunakan untuk membuat “lamb chop” tentulah pelanggan bertuah.
Di Barat, pengusaha restoran tidak suka menipu bahan yang digunakan
di dalam masakan mereka dengan menggunakan istilah yang betul berbeza
dengan di Malaysia.
Berikut merupakan perbezaan fizikal dan tabii kedua-dua haiwan ini
secara kasar (sebahagian) dan cara untuk mengenal pasti keduanya:
1. Bebiri suka berkumpulan manakala kambing suka pecah dari kumpulan (bersendirian).
Para nabi dan rasul diuji oleh Allah (sebahagian dari ujianNya)
menjadi penternak kambing yang sifat semula jadinya suka berpecah dari
kumpulannya (seekor dua). Jika lulus ujian Allah ini ternyata ia tidak
menjadi masalah kepada para nabi dan rasul untuk memimpin umat manusia
yang sikapnya tidak ubah seperti kambing (perumpamaan). Oleh itu, untuk
kita menjadi penternak kambing memerlukan tahap kesabaran yang tinggi
seperti yang ditunjukan oleh para nabi dan rasul.
2. Bebiri meragut rumput yang berada di bawah (tanah) manakala
kambing suka makan pucuk-pucuk pepohon dan dedaun. Walau bagaimanapun
kambing juga meragut rumput.
3. Ekor bebiri ke bawah manakala kambing menegak ke atas.
4. Kadar kematangan bebiri lebih cepat berbanding kambing, kambing
hanya boleh di buat korban atau akikah setelah umurnya mencapai 2 tahun
atau lebih manakala bebiri setahun telah boleh dikorbankan (bebiri
jantan).
5. Bulu tidak boleh dijadikan ukuran perbezaan kerana terdapat juga
kambing yang mempunyai bulu yang lebat seperti kambing Pygmy atau
African Dwarf dan terdapat juga bebiri yang tidak mempunyai bulu yang
lebat. Bebiri boleh dikategorikan kepada dua, “Woolsheep” (berbulu
panjang) seperti bebiri Dorset dan “Hairsheep” (rerambut) seperti bebiri
Barbados, Damara dan sebagainya. Walau bagaimanapun, bulu bebiri
keriting dan kusam manakala bulu kambing agak lurus.
6. Komposisi daging kedua-duanya juga berbeza dimana kadar karkas
(daging) kambing lebih tinggi berbanding dengan bebiri (lemak lebih
banyak). Daging kambing juga mempunyai kandungan protein dan vitamin
yang tinggi.
7. Ada beberapa tumbuhan yang menjadi racun (mudharat) kepada bebiri tetapi boleh dimakan oleh kambing dan sebaliknya.
8. Bebiri dan kambing tidak boleh bersatu (mengawan) kerana mereka
adalah spesis yang tidak sama seperti bezanya itik dengan ayam.
9. Dari segi pengurusan, ianya hampir sama tetapi menternak kambing
adalah lebih rumit kerana kambing lebih sensitif kepada persekitaran,
makanan dan cuaca. Oleh itu kambing mempunyai nilai komersial yang lebih
tinggi.
10. Istilah dalam Bahasa Inggeris yang digunakan untuk daging haiwan ini berbeza:
- Daging kambing dewasa dikenali sebagai chevon.
- Daging anak kambing dikenali sebagai cabrito (~Spanish) atau capretto.
- Daging bebiri dewasa dikenali sebagai mutton.
- Daging anak bebiri dikenali sebagai lamb.
11. Apabila bebiri betina sampai masa untuk mengawan, sekeliling
matanya menjadi cantik disebabkan hormon yang keluar manakala kambing
betina mengeluarkan bau di punggungnya (alat pembiakan betina) untuk
menarik perhatian pejantan.
12. Di Indonesia, kambing dipanggil sebagai kambing manakala bebiri
dipanggil sebagai domba. Istilah “bodoh domba” adalah digunakan untuk
memaki orang yang bodoh yang disamakan seperti bebiri tetapi tidak
seperti kambing yang dianggap haiwan yang cerdik, manja dan sebagainya.
Banyak lagi perbezaan yang boleh dicari dan diperhatikan diantara
kedua-dua haiwan ternakan ini. Ternyata mereka adalah haiwan yang sangat
berbeza dan pengurusan kedua-duanya juga sedikit sebanyak dipengaruhi
oleh sifat-sifat ini.
Maklumat Pertanian – Ternakan, Tanaman, Perikanan & Agrotourism
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
Sekadar Info,Rujukan dan Ilmu.
pemborong/Pembekal Daging Kambing Beku,
Spi Frozen
Foods
No 60 Jalan Padang
Belia Brickfields K. Lumpur,
Tel: 0169727750
PRODUK DAN HARGA:-
SPI FROZEN FOODS
SIXWAY GOAT RM15.50/KG
12PC GOAT RM18.50/KG
GOAT CARCASE U12 RM18.80/KG
GOAT CARCASE U12-16 RM16.50/KG
GOAT CARCASE 18 TO 25 RM15.50/KG
GOAT BONELESS RM24/KG
BONE IN GOAT LEG RM18.50/KG
MUTTON SIXWAY RM14.50/KG
BLESS MUTTON LEG RM25.50/KG
BLESS MUTTON SHANK RM18.50/KG
LAMB SHOULDER RM15.20/KG
LAMB CARCASE RM19/KG 14-17
LAMB FORE/HIND SHANK RM20.50/KG
BLESS MUTTON 85 RM18.50/KG
BLESS MUTTON 80 RM18.30/KG
MUTTON LEG RM16.60/KG
HIND LEG BONE (MARROW BONE) RM5/KG
TRIPE RM15.50/KG
MUTTON SHOULDER RM13.50/KG
MUTTON FORE SHANK RM13.50/KG
LAMB CARCASE UNTUK BAKAR GOLEK RM19/KG 14-17KG
0169727750 HUBUNGI KAMI UNTUK MAKLUMAT SELANJUT TERIMA KASIH
SIXWAY GOAT RM15.50/KG
12PC GOAT RM18.50/KG
GOAT CARCASE U12 RM18.80/KG
GOAT CARCASE U12-16 RM16.50/KG
GOAT CARCASE 18 TO 25 RM15.50/KG
GOAT BONELESS RM24/KG
BONE IN GOAT LEG RM18.50/KG
MUTTON SIXWAY RM14.50/KG
BLESS MUTTON LEG RM25.50/KG
BLESS MUTTON SHANK RM18.50/KG
LAMB SHOULDER RM15.20/KG
LAMB CARCASE RM19/KG 14-17
LAMB FORE/HIND SHANK RM20.50/KG
BLESS MUTTON 85 RM18.50/KG
BLESS MUTTON 80 RM18.30/KG
MUTTON LEG RM16.60/KG
HIND LEG BONE (MARROW BONE) RM5/KG
TRIPE RM15.50/KG
MUTTON SHOULDER RM13.50/KG
MUTTON FORE SHANK RM13.50/KG
LAMB CARCASE UNTUK BAKAR GOLEK RM19/KG 14-17KG
0169727750 HUBUNGI KAMI UNTUK MAKLUMAT SELANJUT TERIMA KASIH
Daging kambing baik untuk kesihatan jantung
Sedangkan pada masa kini, kambing merangkumi 63 peratus daging yang dimakan di seluruh dunia, termasuk menjadi sumber protein utama di banyak negara Arab dan Afrika Utara, selain penting di rantau Asia Tenggara, kepulauan Caribbean dan kawasan tropika yang lain.
Di Barat pula, daging kambing makin mendapat publisiti meluas sebagai sumber protein yang lebih menyihatkan berbanding daging lembu, malah terdapat kajian yang menyatakan ia lebih sesuai untuk dimakan oleh penghidap masalah berkaitan jantung.
Kumpulan penyelidik dari Sistem Kerjasama Pendidikan Lanjutan Alabama (Alabama Cooperative Extension System-ACES) yang terdiri daripada Universiti Alabama dan Universiti Auburn misalnya, turut mengadakan program pendidikan awam yang mempromosi daging kambing sebagai makanan yang lebih sihat.
KOMPOSISI KHASIAT
Kajian ACES berkenaan khasiat daging kambing matang berbanding lembu, kambing muda, bebiri, khinzir dan ayam mendapati bahawa daging yang dihasilkan oleh kambing adalah lebih pejal dan mengandungi komposisi khasiat yang lebih baik.
Kesimpulan utama yang mereka dapati ialah kambing mengandungi paras kolestrol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging lain, menjadikan ia sebagai pilihan makanan alternatif daging merah terbaik.
Dengan menggunakan potongan daging seberat tiga auns atau 85 gram, didapati kambing hanya mempunyai 2.6 gram kandungan lemak berbanding lembu yang mempunyai 7.9 gram lemak, kambing muda (lamb) (8.1 gram), khinzir (8.2 gram) dan ayam (6.3 gram).
Melihat dari segi kalori pula, kambing mempunyai 122 kalori (kal), berbanding lembu (179 kal), kambing muda (175 kal), khinzir (180 kal) dan ayam (162 kal).
Selain itu, kandungan lemak tidak tepu kambing jauh lebih tinggi berbanding daging jenis lain, ini adalah baik untuk pemakanan manusia memandangkan lemak tak tepu membantu merendahkan risiko penyakit jantung dan strok.
Kebaikan lain yang menjadikan daging kambing sebagai sumber protein ideal ialah ia mengandungi semua jenis asid amino yang diperlukan tubuh serta kandungan zat besi yang tinggi dan mampu membantu penghidap anemia.
BAIK UNTUK JANTUNG
Kajian klinikal oleh Universiti Harvard pula, mengesahkan bahawa lemak tepu adalah lemak tidak sihat yang meningkatkan risiko pelbagai penyakit kardiovaskular, sedangkan lemak tidak tepu bagus untuk membantu membaiki paras kolestrol, melegakan keradangan, menstabilkan rentak jantung dan banyak lagi kebaikan yang lain.
Mereka turut mendapati bahawa lemak tepu menyebabkan paras kolestrol tidak baik meningkat dalam darah sedangkan lemak tidak tepu pula membantu mengurangkan keburukan itu dengan menaikkan paras kolestrol baik.
Keburukan utama kolestrol tidak baik dalam darah ialah kemampuannya untuk melekat di dinding salur arteri dan menyebabkan plak yang menjadikan ruang salur darah sempit atau tersekat, yang seterusnya menyebabkan serangan jantung atau strok.
Lantas penemuan itu mengukuhkan lagi keyakinan ACES bahawa daging kambing membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah, mengurangkan risiko atherosklerosis dan penyakit jantung menjadikannya sesuai dimasukkan ke dalam diet jantung sihat.
Sebagai galakan pemakanan daging kambing, ACES turut menggaris dua peraturan asas menyediakan masakan berasaskan kambing.
"Ini termasuk gunakan suhu rendah kerana suhu yang terlalu panas akan menyebabkan daging kambing cepat liat, peraturan kedua pula ialah memasak daging di dalam kelembapan seperti peraman (marinade) basah sebelum dimasak ataupun masakan berkuah seperti kari atau stew," lapor mereka.
Khasiat dan kelebihan LAIN daging kambing
Sebenarnya, daging kambing
adalah makanan kegemaran Rasulullah. Setiap sunnah nabi mesti ada
kelebihannya. Oleh kerana orang barat (yahudi) tidak mahu kita ikut
sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan.Tetapi hakikat
sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing
sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi
kambing.
Daging kambing adalah daging yang paling baik
Kajian dari Persatuan Jantung
Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk mereka yang mempunyai
masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut tinggi kualiti
proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat. Struktur molekul
daging kambing yang berbeza menjadikan daging kambing lebih mudah
dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang menjaga kesihatan. Bukan
setakat itu sahaja, malah jika dibandingkan, daging kambing mengandungi
zat besi dan kandungan potasium yang rendah kandungan mineralnya.
Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori daripada daging lembu dan
ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino yang diperlukan ada di dalam
daging kambing.
Segar punya |
Pengurai Kolestrol Tepu
Daging kambing yang rendah
kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk sebarang
ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan yang tidak sihat.
Ikatan kolestrol tepu boleh
dielakkan sekiranya Omega 3 terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3
tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan
hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan
ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang
terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan
dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin
C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein boleh
mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia
diserap oleh darah. Sekiranya kandungan kolestrol tepu jenis ini banyak
terdapat didalam darah, ia boleh mengakibatkan masalah jantung.
Sodium yang digunakan untuk
mengawet daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk
kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat
daging burger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang
dicampurkan dengan perasa makanan seperti MonoSodium Glutamat (MSG) juga
akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik
ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh menyebabkan strok .
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol kambing boleh
menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit
darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar
dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit
darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala
penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.
Walaupun daging kambing
bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah
tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini
dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi
bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi
dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan
penyakit darah tinggi.
Lemak di bawah permukaan kulit
terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan
menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang
banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami
masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening
kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing.
Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam
badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran
seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.
Mail: Sate-sate. Sate kambing. 2 Singgit,2 Singgit!!! |
Mencantikkan Kulit
Vitamin C semulajadi yang tidak
teroksida juga terdapat dalam daging kambing. Vitamin C tidak teroksida
amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang
tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi
hempedu serta mencantikkan kulit.
Pengambilan protein yang secara
berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan
mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk
tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap
sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging
kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak
balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
Sistem darah (NW18) berkaitan
dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi sebagai penjaga kasih
sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian
Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.
Jantung akan menjadi lebih
lembut dan lancar pergerakannya apabila menerima kolestrol daging
kambing. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira.
Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona
dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan
dan mewujudkan perasaan kecintaan (kasih sayang).
Mereka yang mengamalkan
pemakanan daging kambing akan merasa tenang dan gembira serta mudah
merasa getaran kasih sayang. Amalkanlah pemakanan daging kambing
sekiranya menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan
getaran kecintaan.
No comments:
Post a Comment