BUNGA ZAFARON
(ilustrasi gambar ini hanya contoh )
Minyak Zafaron
" Salah satu fungsinya ialah sebagai pembangkit energi dan sekaligus pembangkit berahi. Baunya yang menyengat dan membuat mata menjadi pedas dan inilah yang menyebabkan setelah pembuatan rajah dengan menggunakan Tinta Jafaron merah baik itu Jafaron tulis maupun Jafaron masak akan merasa sedikit lebih bergairah."
BUNGA SERIBU KHASIAT
TENTANG SAFFRON
Saffron berasal dari perkataan Arab bermaksud kuning ( yellow ), sejenis tumbuhan herba daripada kumpulan eloridaccesi adalah antara khazanah alam termahal di dunia. herba yang digelar 'Emas Padang Pasir' ( Gold of the Desert ) juga dikenali sebagai 'Spice King', 'Spice Queen', 'Vegatable Gold', dan 'Flower of Love'. Ianya memang terkenal dengan khasiat serta kuasa pengubatnya ( excellent stimulant ) sejak dari dulu lagi. Justeru itu disamping warnanya yang cukup menarik serta baunya yang harum maka ianya digunakan secara meluas dalam pemakanan, kecantikan dan perubatan.
Tumbuhan dengan nama saintifiknya 'Crocus Sativus Linneaus' telah dikenali ramai sejak ribuan tahun dahulu sebagai rempah ( spice ) yang paling benilai dan berharga. Ianya telah digunakan di seluruh dunia terutamanya di Timur Tengah, India dan negara-negara Eropah. Lebih dari 60 negara di dunia mengenali saffron dengan sebutannya yang berlainan seperti Parsi : 'Za'afaran', Jepun : 'Safuran', Hindi : 'Kesar', China : 'Fan Hong Hua', Tamil : 'Kungumappu' dan Bahasa Melayu 'Koma-Koma'.
Tiada tarikh yang tepat bilakah bermulanya penanaman saffron, tetapi ianya dipercayai telah mula ditanam sejak zaman pra-sejarah Greek ( Prehistoric Greek ). Kini saffron banyak ditanam di Barat Mediterranian ( Sepanyol ) sehingga ke Asia ( India dan China ). Ianya juga telah mulai ditanam di Australia, AS dan Amerika Selatan ( Mexico dan Argentina ). Hari ini negara pengeluar-pengeluar utama saffron adalah Iran, Greece, Sepanyol, India, Morocco, Turki dan Itali. Lebih dari 85 peratus ( kira-kira 400 tan metrik ) pengeluaran saffron dunia datangnya dari negara-negara tersebut. Manakala pengimport saffron terbesar dunia adalah negara Jerman, Itali, Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jepun dan Korea Selatan.
Dianggarkan
lebih dari 1400 spesis bunga saffron di seluruh dunia. India ( Jammu
dan Kashmir ) adalah negara yang menghasilkan kualiti saffron terbaik di
dunia ( sejarah menyatakan di wilayah ini bermulanya era penanaman
saffron ). Sekuntum bunga saffron mengeluarkan 3 stigma berwarna merah
dan dipetik pada musim luruh. Penuaian dilakukan sebelum terbitnya
matahari bagi memastikan kesegarannya. Proses pengutipan, pengasingan,
pengeringan, penyimpanan serta pembungkusan semuanya menggunakan tangan.
Untuk mendapatkan sekilogram saffron kering lebih dari 150 ribu kuntum
bunga diperlukan.
Sebagai
tanaman terapi, saffron kaya dengan karbohidrat, minerals, mucilage
serta vitamin B1 dan B2 ( riboflavin dan tiamin ), disamping banyak lagi
bahan lain yang berkhasiat farmaseutikal yang cukup tinggi. Struktur
asas saintifik saffron, crocin menghasilkan warna, picrocrocin
menghasilkan citarasa dan safranal menghasilkan aroma.
Antara
keistimewaannya, saffron boleh membantu proses penghadaman, menguatkan
ingatan, agen anti barah, merawat amenia ( kekurangan zat besi ),
mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan risiko serangan
penyakit jantung, melancarkan pengaliran darah (haid ), merawat penyakit
saraf, keletihan, sembelit, bisa-bisa sendi, merawat penyakit saluran
kencing ( renal colic ), kesuburan ( fertility ), menambah selera makan
untuk kanak-kanak ( increase appetite ) dan ia turut digunakan sebagai
perangsang tenaga batin dan penenang ( sedative ).
Saffron
adalah antara rempah yang unik kerana citarasa, aroma dan kandungan
warnanya boleh larut di dalam air. Selain digunakan di dalam perubatan
Yunani dan Ayurveda di India untuk merawat pelbagai penyakit seperti
arthritis, sehinggalah kepada mati pucuk dan ketidaksuburan, masyarakat
India terutamanya wanita menggunakan saffron selepas tempoh bersalin
bagi tujuan menguatkan rahim dan melancarkan perjalanan darah. Golongan
bangsawan di zaman dahulu menggunakan larutan saffron sebagai topeng
muka untuk menghilangkan ruam dan jerawat. Wanita zaman sekarang
menggunakan saffron sebagai bedak asas. Ia bukan sahaja membuatkan kulit
bertambah lembut malah semakin licin dan cerah.
Dengan
kandungan saffron yang mempunyai kuasa penenang semulajadi, maka di
Timur tengah saffron telah dijadikan sebagai minyak wangi yang dipanggil
Zaafran Attar. Ianya juga turut digunakan sebagai pewangi di dalam
jenama minyak wangi ( perfume ) antarabangsa yang lain. Pada masa ini
saffron turut dijadikan bahan asas dalam pembuatan bahan dalam pembuatan
bahan penjagaan tubuh seperti sabun, losyen dan sebagainya.
Saffron
juga sering dijadikan ramuan penting dalam masakan. Di dalam hidangan
Timur Tengah, Eropah, India dan Malaysia, saffron banyak digunakan di
dalam nasi, teh, kopi, dan makanan pencuci mulut ( desert ). Didalam
industri tenusu saffron juga memberikan warna yang cantik kepada mentega
dan keju serta digunakan didalam pembuatan aiskrim, jem dan extract
saffron. Selain menaikkan aroma, ia juga memberikan kebaikan dari segi
kesihatan.
Bagi
mereka yang ingin mengamalkan saffron didalam pemakanan seharian,
seeloknyaa diminum pada waktu pagi dan malam. Masukkan tiga helai / urat
saffron ke dalam secawan atau segelas air panas dan nikmati kesegaran
serta aromanya. Amalkan setiap hari sebagai minuman rutin. Dengan
pengambilan tetap minuman ini pada setiap hari dalam jangka masa
tertentu akan membolehkan tubuh untuk membina daya ketahan terhadap
pelbagai penyakit. InsyaAllah.
APAKAH ITU ZA'FARAN?
ZA'FARAN iaitu Saffron atau nama saintifiknya Crocus Sativus adalah sejenis tumbuhan herba yang hanya boleh didapati di beberapa buah negara sahaja iaitu di Iran dan Sepanyol serta sedikit ditanam di Kashmir. Ianya merupakan rempah yang terbaik, terwangi dan termahal di dunia yang turut dikenali juga sebagai 'King of Spices'.
Stigma bunga Za'faran ini juga telah digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di negara-negara Timur Tengah. Selain untuk melazatkan makanan, ianya juga dianggap bahan terbaik untuk kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi, bahan pewarna dan lain-lain. Kaya dengan vitamin B2, hydrocloric acid dan Riboflavin.
Za'faran adalah herba yang digunakan semenjak zaman Rasulullah (saw) lagi serta para-para sahabat dengan pelbagai tujuan terutamanya untuk mencerdaskan akal. Terdapat pelbagai kaedah penggunaannya seperti mana disebutkan dalam kitab-kitab tua serta kitab perubatan Islam mengenai khasiatnya. Ia juga dianggap sebagai herba ajaib bagi sesetengah pengamal perubatan Islam kerana kelebihan dan keistimewaannya yang tinggi dan tersendiri.
Harganya di Malaysia adalah sangat tinggi iaitu mencecah di antara RM10,000.00 hingga RM22,000.00 berdasarkan grednya.
KHASIAT ZA'FARAN
(Berdasarkan kitab-kitab perubatan Islam & maklumat internet)
" Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil
" Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema
" Sakit kepala atau migrane dan asma" Muntah-muntah, penyakit buah pinggang
" Gila babi atau sawan, sukar tidur malam (insomnia)
" Demam. Masalah limpa, pembuka selera makan, penyakit kanser, lumpuh
" Bengkak hati atau hipatitis A dan B
" Memudahkan penghadaman, menghilangkan bau mulut
" Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut
" Menambahkan tenaga zahir dan batin
" Masalah mati pucuk, sembelit
" Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak
" Awet muda dengan kulit cerah dan bersih
" Bahan penenang bagi masalah kemurungan & runsing
" Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi
" Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu
" Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan
" Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain, insya' Allah
Za'faran
merupakan herba yang sangat terkenal dan termahal, dikenali sebagai "
King Of Spices ". Terlalu banyak dalam kitab menyatakan bahawa Za'faran
sangat baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab Tibbul Imama A'li , muka
surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan:
Maksudnya:
Maksudnya:
"Sesiapa
yang mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian
dicampurkan dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu)
pada setiap hari, maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh
melakukan sihir."
KEISTIMEWAAN ZA'FARAN
ZA'FARAN adalah salah satu bahan rempah yang termahal didunia. Ia digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di Timur Tengah seperti India yang menggunakannya sebagai bahan asli untuk melazatkan masakan atau sebagai pewarna dan dianggap bahan terbaik untuk kesihatan.
ZA'FARAN banyak digunakan sebagai bahan perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi bermutu tinggi (Flavoured Tobacco), untuk industri pemakanan, pewarna dan lain-lain kegunaannya.
KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT ZA'FARAN
1. DARI SEGI PERUBATAN
Dios Cerides - seorag doktor bangsa Greek dari UK menganggap ZA'FARAN mempunyai nilai perubatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai bahan pembuka selera, membantu mengurangkan masalah ketidak hadaman makanan dan memberi manfaat kepada bayi & kanak-kanak.
Malah
pada masa kini di INDIA, ianya digunakan sebagai penyembuh masalah
pencernaan. Hasil kajian telah mendapati bahawa ZA'FARAN kaya dengan
vitamin B2 dan Riboflavin. Kajian oleh Allan Conney (New Jersey) pula
bahaw ZA"FARAN dapat mengelakkan sisitem pencernaan daripada kanser (Le
Fiigaro Magazine 23/12/1994)
Di Eropah ZA'FARAN bayak digunakan di
farmasi dan homeopathy sebagai bahan penenang kepada masalah jiwa yang
tertekan.Kini ZA'FARAN digunakan dalam membuat minuman pencernaan dimana
warnya yang keemasan itu di manfaatkan.
Di Mesir, ZA'FARAN telah dikenali semenjak 1500 tahun sebelum masihi (1500 BC) sebagai tumbuhan yang berguna untuk kesihatan seperti HIPPOCRATES, TEOFAOTO, GALENO dan lain-lain therapist menganggapnya sebagai:
"
Membantu pencernaan makanan" Menghindarkan batuk dan radang paru-paru"
Mengurangkan maslah tidak boleh tidur malam" Memberi ketenangan kepada
kanak-kanak waktu tumbuh gigi" Membantu mengeluarkan angin yang
terkumpul di sistem pencernaan perut" Air anti spashodic
ZA'FARAN telah digunakan semenjak beribu tahun dahulu oleh 'therapist' dan pengusaha-pengusaha perubatan herba sebagai ramuan ubaat seperti:
"
Melancarkan haid yang tidak menentu" Awet muda dan menambah tenaga zahir
dan batin" Baik untuk sakit kepala bila ditampal di kepala" Membantu
menenangkan jiwa yang tertekanDi negara-negara Asia larutan ZA"FARN
digunakan untuk membuat alat solek yang paling mahal serta kemampuannya
merawat jerawat atau penyakit kulit yang lain dengan berkesan. Pada
zaman silam ianya hanya terhad kepada wanita golongan di raja kalangn
bangsawan dan saudagar
ZA'FARAN bukan sahaj melicinkan kulit malah boleh membuatkan kulit cerah, sebab itulah di India terutamanya, wanita yang mengandung biasanya membubuh dua tiga urat 'filamen' daripad ZA'FARAN tersebut ke dalam susu dan di minum.
2. UNTUK MASAKAN
ZA'FARAN telah menjadi bahan terpenting dalam masakan antarabangsa. Di India ZA'FARAN mempunyai banyak kegunaan di dalam nasi, minuman dan pencuci mlut. Di Negara Teluk, tetamu dihidangkan dengan minuman di mana campurannya ialah kopi ZA'FARAN dan sejenis rempah (cardamurui) serta dihidangkan bersama ZA'FARAN.
Sirap
yang menyegarkan juga di sediakan dengan ZA'FARAN. Di Sepanyol sejenis
maskan yang menggunakan ZAA"FARAN 'Spanish Cuisine' sangat terkenal
diseluruh dunia. Biasanya pelawat atau pelancong yang datang ke Sepanyol
tidak akan meninggalkan negara tersebut sebelum menjamah 'Spanish
cuisine' tersebut. Penggunaan meluas ZA'FARAN di Sepanyol sebagai ramuan
masakan boleh digambarkan dengan di beberapa buah buku masakan silam
seperti Libro Del Arte De Cocina (1599 Ad) De Diego Granado, Libro De
Paste Leria (1611 Ad)
Di Itali "Rissoho A La Milanese" adalah makanan
termasyhur. Di Sweden terdapat hidangan menyambut tetamu dengan
menghidangkan 'Cake Za'faran'. Di Jepun penggunaan ZA"FARAN juga
bertambah dan mereka juga gemar memakan ikan yang dihidangkan secara
mentah bersama ZA"FARAN kerana ianya menambahkan lagi kelazatan ikan
tersebut dan mengeluarkan warna keemasan pada daging ikan tersebut.
3. UNTUK MINYAK WANGI
Di timur tengah selain berkhasiat menyembuhkan sakit kepala, ianya juga digunakan sebagai minyak wangi berjenama ATTAR yang dipanggil 'ZA"FARAN ATTAR' ianya mengeluarkan jenama bertaraf antarabangsa.
4. INDUSTRI TENUSU
ZA'FARAN
telah memberikan warna yang cantik dan menyerikan mentega dan keju.
Ianya juga menambahkan kelazatan dan Za'faran juga digunakan dalam
membuat ais krim.
5. TEMBAKAU BERPERISA
Kebanyakan di India di mana mereka menggunakan tembakau berperisa Za'faran yang dipanggil "Za'farn Zarda". Ianya menjadi sungguh enak.
6. INDUSTRI MAKAN
Telah digunakan secara meluas termasuk makanan yang telah diproses.
7. BAHAN PEWARNA
Catatan
sejarah menunjukkan bahawa banyak bangsa di dunia menggunakan ZA'FARAN
yang keemasan sebagai bahan penyeri kulit seperti bangsa Irish, India,
Jepun dan lain-lain serta pakaian. Sehingga sekarang sami-sami buddha
masih menggunakan ZA'FARAn sebagai bahan pewarna bagi kain selepang yang
mereka gunakan serta di dalam lukisan-lukisan mereka.
8. POKOK ZA'FARAN
Za'faran
dalah sejenis pokok herba dari Loridacces dengan ketinggian 10 hingga
30 cm. Bunga Za'faran mempunyai 3 kelopak bunga dan 3 kelopak daun yang
berwarna unggu. Adalah sangat menarik diketahui hanya 5 hingga 7
kilogram Za'faran kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah.
Za'faran tergolong antara bahan yang termahal di dunia. Za'faran
mempunyai khasiat dan nilai komersial yang tinggi. Kajian saintis
membuktikan bahawa Za'faran berpotensi digunakan sebagai salah satu
eleman penting dalam penghasilan produk kecantikan kulit. Penggunaan
Za'faran bukan sahaja dapat mencerahkan kulit, sekaligus dapat
melembutkan kulit. Bagi anda yang mengidamkan kulit yang cerah, Za'faran
adalah jawapannya. Bagi ibu-ibu mengandung Za'faran dapat mempengaruhi
kecantikan kulit bayi dalam kandungan. Ujian klinikal mengesahkan bahawa
ekstrak Za'faran mempunyai nilai perubatan. Za'faran berpotensi untuk
menurunkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung serta melancarkan
sistem respirasi.
9. KESESUAIAN FARMASIUTIKAL
Seperti
lain-lain rempah, Za'faran juga terkenal dengan kelebihan farmasiutikal
dari zaman dahulu dan daripada penyelidikan sains moden, dari segi
kegunaannya di dalam ubatan tradisional dan herba. Kini, Za'faran juga
digunakan dalam menghasilkan ubatan menggantikan bahan kimia. Kajian
membukikan bahawa Za'faran adalah bahan terpenting untuk ubatan kimia
dan akan menjadi satu revolusi di dalam industri farmasiutikal.
No comments:
Post a Comment